RSS

Hur ska ett bra museum vara?

13 Apr

Jag har själv inget bra svar på frågan, men väl en del funderingar. Jamtli i Östersund är mitt ”hemma-museum”, och är därför mitt favoritmuseum. Där man varit mest sätter ju standarden för resten. Och Jamtli är stort, med massor av konstanta utställningar, och ändå så himla mysigt! Tänk bara att sitta och titta på Överhogdalsbonaderna, med det trolska ljuset som fladdrar fram och tillbaka över ett tyg som är 1000 år gammalt. Och Jamtli är deltagarvänligt! Jag lovar att det barn finns inte som inte hittar något skoj på Jamtli. Det kan räcka med att åka Storsjöodjursrutschkana, och sedan är dagen räddad!
De 1000 år gamla Överhogdalsbonaderna
Museét här i Örnsköldsvik är däremot inte alls mysigt. En fantastisk byggnad, men stort och lite klumpigt är känslan jag får där. Men utställningarna! Man har lyckats kapa åt sig rent fantastiska utställningar, som dessutom byts ut med ganska snabb intervall. Bara ett exempel är Timothy Greenfield-Sanders fotoutställning Alive Days Memory: Home from Iraq, Att sedan personalen är sagolika berättare, oavsett om det handlar om utgrävningen på Bjästamon eller just ovan nämnda fotoutställning, gör upplevelsen komplett!

Men nu är museét stängt. I fredags var sista dagen med utställningar, och igår lördag höll man cykeltävlingen Stair Master. Man tävlade alltså i cykel, nedför museéts trappor… Wetterskog, museiechefen, ställde också upp, även om det tydligen inte gick så lysande. Läs mer om det på Allehanda.

Star WarsMuseét kommer att hålla stängt till slutet på juni. Anledningen stavas STAR WARS. En av världens största utställningar kommer till Ö-vik i sommar! Jag tror att det kommer bli skitcoolt, och jag hoppas det kommer ofantliga mängder människor och tittar. Det här är en unik grej! Utställningen kommer inte till Stockholm, Göteborg eller Malmö. Den kommer till Örnsköldsvik! Gör det du också!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 13 april, 2008 i Hemmahem, Kultur

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s