RSS

”Eldmärkt” av Joanne Harris

27 Feb

EldmärktDet är 500 år efter Ragnarök. Alla de gamla gudarna är borta, liksom deras trolldom. Det är i alla fall vad människorna med Brödraskapet i spetsen vill tro, och därför väljer man att bortse från trollens härjningar i skafferier och att det ibland föds barn med runmärken.

Maddy är ett sådant barn. I ena handflatan har hon runan Ask, och de andra barnen har i hela hennes liv mobbat henne och hållit henne utanför som en följd av detta. Den ende som verkligen brytt sig om henne är Enöga, den ensamme vandraren som brukar komma till Malbry en gång per år. Han brukar berätta sagor för Maddy, sagor om den gamla tiden, om Oden, Tor, Loke och de andra asagudarna, och om trollkonsterna som Maddy genom sin runa har i blodet.

Men andra tider är på väg, och utan att riktigt veta hur det gått till befinner sig Maddy plötsligt mitt i ett äventyr tillsammans med gudar, oknytt och vanligt folk – och precis som hos de gamla asagudarna kan vem som helst byta sida när som helst.

"Eldmärkt" är en riktig fantasybok, lite lång, men ruskigt rolig att läsa! Stod även den på den berömda listan, men hör inte hemma i klassuppsättningsrummet.

Annonser
 
 

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s