RSS

Årets låntagare

04 Aug

Hittade en kort artikel idag om Mora folkbibliotek som varje år utser årets låntagare.

Jag vet absolut vem som skulle ha blivit vår låntagare om vi skulle utsett någon under förra läsåret. En tös, 11 år, som när hon började komma till biblioteket för flera år sedan på sagostunder gjorde allt hon kunde för att slippa öppna en bok själv, som försökte sabba för de andra och helst av allt bara skulle ha struntat i biblioteksbesöket som fröken drog med hela gänget på.

Men så en sommar hände något. Före sommarlovet hittade hon böckerna om Regnbågsälvorna, Husdjursälvorna och de andra älvorna, lånade flera böcker över sommarlovet, och innan skolan började för hösten var hon tillbaka, lånade mer böcker, andra serier, och när hon gick därifrån stod jag vid fönstret och tittade på henne när hon kom ut genom ytterdörren. Det gick sakta, hon hade redan öppnat en av böckerna och läste medan hon gick fot om fot mot trappan upp mot gångvägen.

Så stannade hon upp, lyfte blicken och såg sig förvirrat omkring. Jag såg hur hon tittade på betongmuren bredvid trappen, och med bestämda steg gick fram till den, släppte väskan på marken, klättrade upp på muren och satte sig för att läsa. När jag gick förbi fönstret en dryg timme senare satt hon kvar.

Sen har hon varit in många gånger. Med klassen, med kompisar, själv på väg hem från skolan. Favoritböckerna lånar hon igen och igen, och varje gång hittar hon nya böcker, tipsar mig och andra om sånt som hon läst och gillat.

Och under det senaste läsåret levlade hon upp igen. Nu började hon försiktigt utforska datorer och internet. Googla lite, spela spel, skriva och skriva ut skolarbeten – ja, tjejen har ingen dator hemma. Ingen dator och ingen som kan hjälpa henne runt i den världen. Men hos oss har hon hittat en lösning. Ibland kommer hon med kompisar som hjälper henne, ibland frågar hon oss, ibland försöker hon själv.

Men allra oftast kommer hon för att titta på böcker, kanske låna lite, och sätter sig vid ett bord och gör läxorna. Hon skulle ha fått utmärkelsen ”Läsårets låntagare” om vi delat ut någon.

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på 4 augusti, 2011 i Bibliotek, Jobbet

 

Ett svar till “Årets låntagare

  1. LiMeaMyBo

    6 augusti, 2011 at 09:34

    Vilken härlig berättelse, eller snarare tös! Tänk om alla vore som hon; att ständigt utforska omgivning och böcker etc. Det är synd att inte fler tar sina chanser!

    Jag hoppas hon fortsätter på samma väg! 🙂

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s