RSS

”Pojkarna” av Jessica Schiefauer

10 Dec

Ganska precis mitt i Islandsvintern tar jag en snabbpaus för att beta av den där högen som bara växer och tillbringar lördagen tillsammans med Kim, Momo och Bella i Jessica Schiefauers ungdomsroman ”Pojkarna”, ni vet, boken som vann Augustpriset för några veckor sedan.

De tre flickorna är som de flesta fjortonåriga tjejer är – mitt emellan barn och vuxen, mitt emellan lek och allvar, mitt emellan fantasi och verklighet. De tillbringar de flesta kvällar och helger i Bellas trädgård, där kan de för en stund få glömma vilka de är, den kropp som utsetts att vara deras skal och de förändringar det här skalet går genom.

Så en dag får Bella ett udda blomskott med posten. De gräver ner plantan i växthuset och redan nästa dag har något förunderligt skett med denna växt, denna fantastiska växt som genom att dela med sig av sin nektar låter de tre flickorna uppleva något annat.

”Pojkarna” är en bok jag läst mycket om, som har gjort mig nyfiken men samtidigt lite skeptisk. En bok om flickor som om nätterna dricker nektar och förvandlas till pojkar – är det något, det?

Japp, det är det.

”Pojkarna” är en rent fantastisk liten bok i samma stuk som ”Ginnys rike” eller ”Den tatuerade fjärilen” av Pullman. Hela boken är en gåta, samtidigt som den så klart och koncist berättar vad som händer. Det är en lek och utmaning för fantasin att ta in allt som händer, samtidigt som där finns så mycket konkret att ta ställning till – pojkarnas självklara övertag, flickornas lika självklara men förödande överlevnadsstrategier, kärlek, sex och ånger.

En förunderlig liten bok, som jag tror många lärare skulle gilla att använda i SV-ämnet. Någon som anmäler sig för läsning?  😉

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på 10 december, 2011 i Böcker & läsning, Bokrecensioner, Ungdomsböcker

 

Etiketter:

3 svar till “”Pojkarna” av Jessica Schiefauer

 1. lindasteen

  12 december, 2011 at 16:17

  JAG!!

   
  • TinaO

   13 december, 2011 at 13:31

   Haha, det var faktiskt dig jag hade i tankarna – tror att det här är en riktig Linda-bok! 😀

   Jag ber Kerstin lägga undan den åt dig när jag lämnar igen den.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s