RSS

Tematrio – skrivande svenskor

16 Jan

Jag hoppar på ett tåg till när jag ändå är igång! Det är Lyran som varje vecka skickar ut en temafråga till oss läsare att fundera över, och veckans tematrio är skrivande svenskor. Typiskt nog kom jag direkt på fyra svenskor som jag gärna skulle vilja hylla lite extra, men nu ska det ju vara tre:

1. Majgull Axelsson. För en herrans massa år sedan läste jag ”Aprilhäxan” och föll handlöst för den. Sedan hände ingenting på flera år innan jag mest av en slump (fniss) hittade ”Slumpvandring” och föll precis lika handlöst. Texten vindlar sig genom berättelsen som en stig genom en trollsk skog, jag färdas genom tid och rum, från sommarens och skammens hetta till vinterns och sorgens kyla, och allt detta åstadkommer människan med bara ord. Fantastiskt! ”Slumpvandring” är en av de absolut bästa böcker jag läst, helt klart en topp tre.

2. Maria Küchen. Jag minns fortfarande när jag hittade den där boken i biblioteket. En röd bok med ett hjärta på, så vacker, så varm den såg ut. Och titeln – ”Harhjärta”! Jag menar, kan man annat än låna med sig boken hem?! Och jag läste. Herregud, så jag läste! Sedan har det blivit många fler, och även om ”Lycklig hora” kanske inte var en höjdare tycker jag att treenigheten med de ovanstående och ”Svart stjärna” är något extra.

3. Kerstin Ekman. Lite av ett svensk svar på Oates tycker jag att hon är, vår Kerstin. Högt och lågt, långt och kort, skrönor, sagor och kriminalare – allt kommer ur hennes boksidor. Jag har sagt det förut och jag säger det igen – hon är absolut läsvärd!

Den fjärde svenskan sparar jag på ett tag. 🙂

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 16 januari, 2012 i Tematrio

 

4 svar till “Tematrio – skrivande svenskor

 1. Lyran

  17 januari, 2012 at 16:18

  Hunden är min favorit och jag tro att jag kommer att gilla den nya 🙂

   
 2. Bokmoster

  16 januari, 2012 at 16:32

  Kerstin som vår Joyce, hm, det var något att tänka på. Jag älskar ju JCO, men har svårare för Kerstin Ekman. Det har varit lite för mycket troll i de böcker jag har försökt mig på, tror jag. Tips på läsvärda titlar?

   
  • TinaO

   16 januari, 2012 at 18:50

   Aha, jag gillar ju den där trollbiten, jag. Annars är ”Hunden” en fin berättelse, och ”Händelser vid vatten” något av en klassiker inom kriminalgenren. Många har också uppskattat triologin om vargskinnet, men där har jag bara läst den första och blev inte helt övertygad.

    
   • Bokmoster

    17 januari, 2012 at 18:02

    Tack för tips, jag får göra ett nytt försök!

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s