RSS

Ska vi ha e-böcker på biblioteken?

03 Maj

Jag gillar böcker. Jag läser i sängen, soffan, hängmattan, badkaret och vid köksbordet. Visst äger jag en del böcker, men de flesta böcker jag läser är lånade på bibliotek.

Jag gillar e-böcker. Jag läser gärna på min platta, framförallt på sommaren eller när jag ska åka kollektivt en stund. De enda e-böcker jag äger är de som följde med läsplattan när den inhandlades, annars har jag lånat allt jag läst. Varför? För att jag helt enkelt tycker att det är för dyrt att betala drygt hundra spänn för en e-bok, ett digitalt dokument som aldrig kommer synas och som jag därför kommer glömma bort att jag äger och som jag på grund av det heller inte kommer att pracka på andra.

Nackdelen med e-bokslånen är ju kostnaden för biblioteken. 20 kr per utlånad bok är inget annat än ett riktigt dåligt avtal, och nu har samtalen mellan förläggare och bibliotek för att få fram ett nytt avtal strandat. Varför? För att förlagen vill att biblioteken ska köpa en licens för varje e-bok och att den sedan bara ska kunna lånas ut till en låntagare åt gången, som en fysisk bok.

Det är så korkat! Varför ska man hitta på fysiska begränsningar när de inte finns från början? Varför ska man låsa tillgången till litteratur? Det måste ju gå att lösa på något annat sätt?! Jag måste nog hålla med Niclas Lindberg – det är dags att vi får se ett politiskt initiativ och ställningstagande i e-boksfrågan!

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 3 maj, 2012 i Böcker & läsning, Bibliotek, E-böcker, Teknik

 

2 svar till “Ska vi ha e-böcker på biblioteken?

 1. Hanneles bokparadis

  3 maj, 2012 at 10:13

  Ljudböckerna finns där… många hyllor på biblioteket.

   
  • TinaO

   3 maj, 2012 at 14:35

   Jag vet inte om jag förstår dig nu, Hannele. Vad jag menar är att med god vilja borde det gå att fixa ett avtal mellan förläggare och bibliotek som inte rånar de ena och skinnar de andra, och där man inte lägger in fysiska begränsningar som inte behöver finnas. En e-bok är ju inte låst till plats och ställe som en fysisk bok faktiskt är. Och det gäller både e-böcker och e-ljudböckerna.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s