RSS

”Allra hemskaste syster” av Lina Forss

12 Maj

Lina Forss debuterade för några år sedan med ”Vildängel”, en av de där böckerna som många unga tjejer läser under gymnasietiden, men som jag aldrig tagit tag i. När jag fick chansen att bli ”halv-bookad” för att läsa hennes senaste, ”Allra hemskaste syster”, tog jag den och har fått hela boken skickat till mig via e-post. Not bad! Tack för det, Telegram Bokförlag!

I fokus står Firman, den klädjätte som ägs och förvaltas av Leander. (Han heter Kurt Leander, men som med alla andra stora män används bara efternamnet när man talar om honom.) Nu är han döende i prostatacancer och han samlar därför familjen, som består av frun, de fyra döttrarna och äldsta dotterns man, för att meddela att ”den som älskar honom mest ska bli rikast belönad”. På så sätt ställs syster mot syster i kampen om makten över modeimperiet, och var och en är som vanligt sig själv närmast.

”Allra hemskaste syster” är enligt presstexten inspirerar av Shakespears ”Kung Lear”, ett grepp som jag egentligen gillar. Men. Det blir lite uppstyltat emellanåt, det känns lite väl konstruerat och ibland rent osammanhängande. Kanske inte om man faktiskt läst ”Kung Lear” och har den berättelsen med sig i bagaget, men jag känner ofta att jag har missat något och att jag vill bläddra tillbaka för att dubbelkolla. (Att många av personerna nämns vid både namn och smeknamn, och att det dessutom står fel namn på flera ställen gör det inte mindre osammanhängande.)

Berättelsen gör också anspråk på att vara lite av en svensk chick lit, men inte heller här blir det riktigt rätt. Det känns som att boken förlorar på jämkningen mellan det klassiska dramat och den nutida chick lit-en, det blir liksom bara halvbra åt båda hållen, istället för att få blir tokbra åt antingen det ena eller det andra hållet. Jag gillar alltså bara sådär, tanken bakom supergillar jag, men genomförandet inte. Tur jag inte sätter betyg på böcker här i bloggen, för här skulle det bli svårt.

Däremot en supereloge till förlaget som säljer e-boken på nätbokhandeln för 24 spänn! Det är precis så jag vill ha det med e-böcker!!

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 12 maj, 2012 i Böcker & läsning, Bokrecensioner

 

Etiketter:

2 svar till “”Allra hemskaste syster” av Lina Forss

 1. Västmanländska i Skåne

  14 maj, 2012 at 12:54

  Har också fått den här via Booked och ska till och skriva om den. Jag blev tyvärr inte heller så imponerad.

  Jag ställer en fråga till alla som varit med i den nordiska utmaningen hos Dantes bibliotek:

  http://vastmanbok.blogspot.se/2012/05/fraga-flytta-den-nordiska-utmaningen.html

   
  • TinaO

   14 maj, 2012 at 13:24

   Ja, det var lite trist, jag gillar verkligen tanken bakom men inte genomförandet, liksom. Däremot tycker jag det är toppen att du är villig att ta på dig rollen som moderator i den Nordiska Utmaningen! 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s