RSS

”Hög på Hus” av Alexander Norén

20 Jun

Det är något som inte fungerar för mig när det gäller e-böcker. Det här med att skriva om dem blir många gånger svårare, jag saknar förmågan att sitta och bläddra i böckerna, hitta igen hundöron (jo, jag viker sådana) och citera den exakta formuleringen. En av orsakerna kan säkert vara att letton är så långsam i bläddringen att det helt enkelt inte är praktiskt genomförbart. (Det är väl ett argument för en iPad? Visst?)

Nåväl.

”Hög på Hus” av Alexander Norén är den senast lästa e-boken som nu har legat ett tag utan att jag skrivit om den. Skriven av en ekonomijournalist och med underrubriken ”Vägen till det perfekta boendet” vet jag inte riktigt vad jag hade väntat mig, kanske en småtrist genomgång av ekonomiska teorier, homestagetips och en genomgång av hur börs, världsekonomi och annat trist funkar. Jag vet inte, det enda jag vet säkert är att jag hade inte väntat mig det här.

Att börja med att som offentlig person och nyhetssnubbe berätta om sin två veckors bebis som kämpar för sitt liv i en kuvös, den mara och oro sånt måste inge en småbarnsförälder är utlämnande. Att i samma andetag erkänna för precis hela svenska befolkningen att man på vägen hem för att hämta ett ombyte efter 24 vakande timmar svänger förbi en visning och smyger in där utan att frun får veta – det är utelämnande. Där är jag fast.

Efter de där dramatiska dygnen när de äntligen är hemma igen, med en frisk och glad dotter, backar vi bandet flera år. Sedan får vi följa Alexander (och hans fru som jag nu inte minns namnet på – ve e-böcker för att det inte går att snabbläddra i dem!) genom deras bostadsresa, från den lilla, lilla lägenheten, genom hundratals visningar, ett par budgivningar och någon auktion, via ett hus till nästa. Det är absolut ingen upprapning av händelser och skeenden, tvärtom. Det är privat, men inte geggigt, det är bitvis roligt, bitvis irriterande, men det är aldrig, aldrig tråkigt.

Jag läser hur Alexander dödar myt efter myt – allt ifrån ”gå på magkänslan”-myten (ajdå, vi har byggt ett helt hus på magkänsla) till ”gå bara på de visningar som är intressanta” och ”det går att investera i sitt boende”. Det är en riktig ögonöppnare.

Dessutom.

Dessutom läser jag kapitel upp och kapitel ner med ekonomiska teorier, jag läser om räntor, auktionsteori och amorteringar. Jag – som verkligen hatar allt som har med ekonomi att göra, som riktigt kan se mina egna tankar fladdra iväg när min bankkvinna pratar pension, privatsparande och bostadsräntor.

Och jag inte bara läser – jag förstår.

Det är förbanne mig inte dåligt gjort – Alexander Norén har fått mig förstå hur stora delar av ekonomin fungerar.

Herregud, ge mannen Nobelpriset i ekonomi!

Och läs boken. Det är bra. Tror du mig inte? Kolla åtminstone in Högpåhus.se.

Annonser
 

Etiketter: ,

2 svar till “”Hög på Hus” av Alexander Norén

 1. bokdivisionen

  20 juni, 2012 at 19:15

  Jag brukar göra massa bokmärken när jag läser e-böcker. Funkar både i Aldiko och iBooks.

   
  • TinaO

   22 juni, 2012 at 09:07

   Jo, jag gör också bokmärken, men sen kollar jag dem aldrig. För att det är så fruuuuktansvääääärt lång svarstid på letton. Jag blir galen, helt enkelt. Alltså låter jag bli. 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s