RSS

En smakebit på søndag – ”Växla ner! 77 sätt att leva bättre på mindre”

30 Jul

(Det här inlägget skulle ha kommit igår, men jag missade visst den där publiceringsknappen.)


Eftersom det är söndag är det dags för veckans smakebit!

Jag försöker leva smart – klimatsmart, ekonomismart och TinaOsmart (det där lät dumt, jag ändrar det till egosmart istället). Med det menar jag att jag i min vardag och mitt liv försöker göra medvetna val som är bra för klimatet (både i stora vida världen och i min lilla täppa runt knuten), val som är bra för min ekonomi (Grekland, Tyskland och andras ekonomi lägger jag mig inte i) och val som är bra för mig, min kropp och min själ.

Ibland går det lite sådär, ofta glömmer jag bort mig och hamnar i ekorrhjulet där jag helt okritiskt och utan eftertanke gör val som kanske inte är helt i linje med mina ambitioner. Ibland väljer jag också medvetet något helt annat än det som stämmer överrens med grundtanken, men då har jag i alla fall gjort ett medvetet val. Just nu har jag en liten pepp för att komma på rätt spår igen, och därför kommer veckans smakebit ur en liten, men naggande god bok med titel ”Växla ner! 77 sätt att leva bättre på mindre”, som alltså handlar om dowshifting.

”Så här lyder nerväxlingens matematik: Skapa tidsutrymme så att du kan göra något som skapar ännu mer tidutrymme. Av detta tidsutrymme kan du gör anågot som i sin tur skapar ytterligare tidsutrymme.
Fortsätt så.
Exempel: Säljer du bilen behöver du inte arbeta lika mycket som tidigare för att betala för den. Du kan då arbeta mindre – i och för sig tjänar du också mindre, men du har ändå samma ekonomiska aramar eftersom du inte längre har lika stora utgifter (förutsatt att du inte använder det nya svängrummet till att konsumera något annat lika dyrt). Tidsutrymmet använder du till att cykla till jobbet. Du får då motion och slipper lägga så mycket tid på gymmet. I ett slag sparar du även pengarna för gymkort, och slipper då lägga ner tid på att jobba ihop pengar till det. Av de timmar du får över kan du lägga en del på att själv reparera din cykel, så behöver du inte arbeta för att ha råd att betala cykelreparatören.
Och så vidare. De ekonomiska vinsterna blir inte så stora om man ser till varje enskilt beslut, men lägger man samman alla små förändringar blir effekten stor.
Lätt, men svårt. Förändrar liv.”

Annonser
 

9 svar till “En smakebit på søndag – ”Växla ner! 77 sätt att leva bättre på mindre”

 1. Sincerely Johanna

  31 juli, 2012 at 12:14

  Vilken intressant bok. Jag ska se om de har den på biblioteket. För det är ju ekonomismart att låna istället för att köpa en massa.

   
  • TinaO

   2 augusti, 2012 at 08:45

   Absolut! Biblioteket har dessutom ett helt eget litet avsnitt i boken under ”Att ha roligt” på temat gratis kultur. Sånt gillas! 🙂

    
 2. Louise

  31 juli, 2012 at 11:41

  Jag älskade den här boken! Tycker att Lilja skriver om många tänkvärda saker och lägger fram situationer i ett ljus som får mig att fundera kring dem.

   
 3. Mari - Flukten fra virkeligheten - en bokblogg

  30 juli, 2012 at 21:23

  For et vakkert bokomslag og en viktig bok tror jeg. Tusen takk for en interessant smakebit 🙂

   
 4. Jessica

  30 juli, 2012 at 18:24

  Den vill jag läsa! Tack för smakbiten 😉

   
 5. SigridfraEnget

  30 juli, 2012 at 12:02

  Jo, det finns något riktigt där…

   
 6. Monika

  30 juli, 2012 at 10:41

  Det låter lite som att man till slut inte behöer jobba alls 🙂

   
  • TinaO

   31 juli, 2012 at 09:52

   Bra va? 😉

    
 7. Beathe Solberg

  30 juli, 2012 at 09:18

  Mange gode råd og hente der:-) Likte godt coveret på boken også. Ha en fin uke

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s