RSS

”Hemlös” av Sarah Lean

11 Mar

Om boken:

När Cally berättar att hon kan se sin döda mamma är det ingen som tror på henne. Pappa och storebror Luke vill inte ens prata om mamma längre, de tycker att det är för ledsamt. Till sist slutar Cally helt att tala – ingen lyssnar ju ändå.
En mystisk grå varghund finns alltid i närheten när mamma visar sig och snart börjar den följa efter Cally överallt. Hon är säker på att den hemlösa hunden har med mamma att göra. Men hur ska Cally få alla att förstå att hunden hör hemma hos dem?

”Hemlös” av Sarah Lean är en bok för det som vi inom bibliotekens värld kallar mellanåldern, alltså 9-12 år. Cally är någonstans i det spannet, och allt hon vill är att få prata om mamma, minnas, titta på bilder och att pappa ska spela gitarr igen så att Cally kan få sjunga till, precis som mamma gjorde. Men Callys pappa vill, kan eller orkar inte prata om Callys mamma, såret efter hennes död är alldeles för stort och ömt.

I skolan hamnar Cally allt som oftast i trubbel, och fler än en gång får hon gå och prata med mrs Brooks, specialläraren. Jag är helt övertygad om att alla vuxna på skolan förstår vad Cally går genom, men ingen erbjuder henne sitt stöd utan verkar mest bara vänta på att det ska gå över, att Cally ska glömma och gå vidare. Vilket gör mig helt galen – men det har ju inte egentligen med boken att göra – eftersom allt Cally vill är att få prata och ta plats, synas och få bekräftelse på att det hon känner och går genom är på riktigt. När hennes pappa helt plötsligt talar om att de ska flytta från huset till en lägenhet blir både Cally och hennes storebror Luke helt galna, men det spelar ingen roll. Pappa har bestämt sig och så blir det.

När eleverna som en del av att samla ihop pengar till ett projekt ska ha sponsrad tystnad där tre elever i varje klass ska delta, hoppar Cally på. Ingen tror att hon kommer klara av att vara tyst en hel dag, ingen i klassen, ingen av lärarna och ingen där hemma. Men Cally är tyst hela dagen. Hon är tyst nästa dag, nästa dag, och dagen efter det. Först helgen efter börjar Luke att få deras pappa att förstå att det är något konstigt, och veckan efter börjar lärarna på skolan att knorra. Men Cally säger inte ett ord.

För att testa henne skickar pappa ner henne till familjen i lägenheten under dem för att be om mjölk. När dörren öppnas av en kvinna sträcker Cally fram tillbringaren och kvinnan, mrs Cooper, förstå vad hon menar och säger åt henne att komma in. Vid köksbordet sitter en kille i samma ålder som Cally, och mrs Cooper berättar att det är Sam, hennes son. Sam är blind och nästan helt döv, och för att kommunicera med honom tecknar mrs Cooper teckenspråk i hans handflata, och Sam har också små kort med bilder, punktskrift och ord på så att han kan prata med andra.

Sam och Cally finner varandra, och tillsammans lär de känna den stora grå varghunden som Cally har döpt till Hemlös. Det är något med Hemlös som gör att Cally vet att han hör hemma hos dem, och att han är en sorts länk till mamma. Pappa vägrar så klart att befatta sig med hunden, men med Sams hjälp gör Cally allt hon kan för att få pappa att förstå.

”Hemlös” är en fantastisk liten bok! Det går inte att värja sig mot Cally och Sam, jag vill krama om dem, stå bakom dem och pusha dem i rätt riktning. Jag vill sätta hårt mot Callys pappa och jag vill ryta åt hennes lärare att fan i mig kamma sig och göra sitt förbannade jobb. Ja, förutom mr Crips, musikläraren, då. Det är en bok som inte per automatik kommer att locka unga läsare eftersom den behandlar ett tungt ämne, men att sätta den i händerna på en läsare som behöver utmanas är helt rätt. Det är en bok som väcker många tankar och funderingar, och språket är inte alls svårt utan helt perfekt avpassat för målgruppen.

Och visst, jag grät en skvätt på slutet. Där var en vändning som jag inte alls kunnat förutse, en vändning som gav berättelsen ytterligare en dimension och mig som läsare en fördjupad tro på mina medmänniskor. Sånt är fint att få med i en berättelse för barn.

"Hemlös" av Sarah Lean

 

Annonser
 
 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s