RSS

”Hämnd” av Kalle Güettler & Viktor Engholm

09 Jul

Från baksidan:

De kallar oss ‘nya svenskar’, men jag är 18 och fan inte ny. Jag får redan rösta och döda människor i krig. Nu närmar vi oss ämnet. Det finns ingen anledning att vänta. Nu kör jag hela storyn.

Elias är förr och uppvuxen i Förorten, men hans mamma kom till Sverige från krig och vansinne, där hon förlorade både sina egna föräldrar och Elias pappa. Nu, snart 20 år senare, har hon gift sig med en svensk man, Svenne, och Elias har fått en lillasyster. Men livet kommer ikapp.

En natt hör Elias hur hans mamma gråtande berättar för Svenne om vad som hände i de olika fång- och flyktinglägren hon passerade på väg till Sverige, och i Elias tänds en vrede och han lovar sig själv att han ska hitta den värste förövaren och döda honom.

”Hämnd” är en grafisk ungdomsbok från Argasso, och Güettler fick idén när han hörde om krigsförbrytare som lever ett vanligt liv i Sverige. Vad händer om deras offer möter dem på gatan här? Det grafiska står Engholms illustrationer för, de är mörka, otroligt välgjorda och berättar så mycket mer än det texten ger oss. Kärlek, sorg, vanmakt, ilska och vrede – allt ryms i bilderna och tillsammans med grundberättelsen skapar de en historia som verkligen griper tag.

Vem är offer? Och vem är förövare?

Och får man bara hämnd är det bra sen, eller?

"Hämnd" av Kalle Güettler & Viktor Engholm

Annonser
 

Etiketter: , , ,

Ett svar till “”Hämnd” av Kalle Güettler & Viktor Engholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s