RSS

”Pojken som svävade” av John Boyne

09 Aug

Från baksidan av boken:

Herr och fru Brocket ser ner på alla som är annorlunda eller konstiga. Men i samma stund som deras tredje barn, Barnaby, kommer till världen står det klart att han är allt annat än vanlig. Till sina föräldrars förskräckelse och skam utmanar Barnaby Brocket tyngdlagen – han svävar.

”Pojkens som svävade” är en bok för det som vi inom biblioteksvärlden kallar mellanåldern, alltså en bok för barn som är 9-12 år.

Barnaby är inte så lite annorlunda mot andra barn – han kan inte hålla sig nere på jorden mer än ett par sekunder innan han lättar och börjar sväva uppåt. För att han inte ska slå sig spikar hans pappa upp tjocka madrasser i taket, och för att han ska få lite sol på sig knyter hans mamma fast honom i tvättlinan på bakgården. För hans föräldrar är inte särskilt förtjusta i Barnabys egenhet, och mer än en gång bråkar de på honom om att han ska sluta upp med de där dumheterna.

Barnabys föräldrar är nämligen livrädda för att inte vara normala, och att få en son som svävar tillhör ju verkligen inte det normala, eller hur? För att hans ska kunna gå i skolan fixar de en ryggsäck åt honom som de lastar sand i så den blir tillräckligt tung för att hålla honom på jorden.

Men när Barnaby har fräckheten att komma med på TV och till på köpet svävar uppåt framför kamerorna känner de båda föräldrarna att de fått nog. Tillsammans smider de en plan som ska göra deras familj till en normal familj igen.

Det är också en plan som skickar Barnaby ut på ett helt enastående äventyr.

”Pojken som svävade” är en smårolig berättelse om en pojke som inte är som andra. Under sitt äventyr träffar han flera olika människor som alla har något som avviker från det normala. Men vad är normalt egentligen?Boyne utmanar oss att tänka till och begrunda vad som egentligen är normalt och inte på ett roligt, lite skruvat sätt. Jag tänker mig att berättartekniken är lite som i en bok av Roald Dahl, men – och här åker skämskudden fram – eftersom jag inte läst något av honom vet jag inte.

Boken borde vara perfekt att läsa högt med sina barn, för jag har svårt att tro att så många barn självmant skulle låna den. Varför är den ens barnklassad? Är det bara för att Barnaby är åtta år? ”Pojken i randig pyjamas” klassades som ungdomsbok, och det tycker jag ”Pojken som svävade” också borde vara. Den är på intet sätt enklare än Pyjamaspojken, och på samma sätt som i den finns det mycket att diskutera i ”Pojken som svävade”.

Ja, just det ja. Titeln. Förlaget har gett den titeln ”Pojken som svävade”, fast den i original heter ”The terrible ting that happened to Barnaby Brocket”. Att man ska förstå att den liksom hör ihop med Boynes ”Pojken i randig pyjamas” (”The boy in the striped pyjamas”) och ”Pojken som sprang bort” (”Noah Barleywater runs away”) är mer än önskvärt tydligt. Men varför!!???!! Det ger mig inga bra vibbar, det där. Det känns som att man från förlagets sida inte riktigt litar på att namnet John Boyne skulle sälja så man rider på vågen efter Pyjamaspojken. Och det är ju alltid bra, eller hur? Jag menar, visst minns vi alla ”Tjejen som…” och ”Ett päron till farsa…”-filmer? Nä, det är ett lågvattenmärke att inte tro sina läsare om mer än så, tycker jag.

Men boken är bra. Jag gillar den, men skulle gärna testa den på målgruppen. Planen är att sälja in den på Soppsällskapet nästa gång, eftersom ett par tre av tjejerna brukar läsa högt med sina barn, som dessutom är i rätt målgrupp.

Utdrag ur boken:

Den brittiske ministern petade sin franske kollega i bröstet och sa: ”Allt det här är ditt fel, Luc”, men den japanske ministern tolererade inte den sortens trakasserier och smög sig bakom honom för att ge honom ett kalsongryck.

Andra som skrivit om ”Pojken som svävade” är Boktjuven och Carolina läser.

"Pojken som svävade" av John Boyne

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på 9 augusti, 2013 i Barnböcker, Böcker & läsning, Bokrecensioner

 

Etiketter: , ,

Ett svar till “”Pojken som svävade” av John Boyne

  1. Boktjuven

    18 augusti, 2013 at 16:26

    Jag föredrar också orginaltiteln!

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s